Liście laurowe – Przyprawa, która leczy

Liście laurowe to składnik wielu dań, np. zup czy bigosu. Jednak, przyprawa ta, wykazuje wiele korzystnych właściwości dla naszego zdrowia, m. in. łagodzą bóle głowy, gorączkę, a nawet pomagają zwalczyć zapalenie krtani czy oskrzeli. Sprawdź, w jaki sposób wykorzystać lecznicze działanie liści laurowych.

Ból głowy i gorączka

W celu zmniejszenia bólu głowy oraz gorączki należy rozgrzać liść laurowy i przyłożyć go do głowy.

Ból gardła

W celu zwalczenia bólu gardła należy 8 liści laurowych zalać wrzątkiem i pozostawić na ok. 10 minut do zaparzenia. Następnie tak przygotowanym naparem płuczemy gardło.

Przeziębienie

Należy wykonać miksturę ze skórki obranej pomarańczy, kilku liści laurowych oraz około 1 litra wody. Mieszankę odstawiamy na ok. 5 godzin, po czym przecedzamy i pijemy 3 razy dziennie na pusty żołądek.

Inne właściwości

Liście laurowe wykazują wiele innych właściwości zdrowotnych, m. in. przyspieszają trawienie, pomagają w leczeniu wrzodów żołądka, a także wspomagają pracę układu moczowego oraz układu sercowo – naczyniowego.