Poznaj owoce, warzywa i zioła o moczopędnym działaniu

Jeśli mamy problemy z nerkami albo zależy nam na oczyszczeniu organizmu, powinniśmy zastanowić się nad tym, czy nasza dieta nie wymaga uzupełnienia. W takiej sytuacji szczególnie wartościowe wydają się owoce, zioła oraz warzywa o właściwościach moczopędnych. Ich jedzenie przyczynia się do tego, że organizm radzi sobie lepiej z wydalaniem wody, wraz z wodą zaś opuszczają go również toksyny. Warto pamiętać także o tym, że mówimy o produktach, które posiadają także inne właściwości prozdrowotne. Dostarczają do organizmu witaminy, mikro- i makroelementy oraz szereg innych składników. Jest to ważne zwłaszcza, jeśli zestawimy je z farmakologicznymi środkami moczopędnymi, które sprawiają, że organizm pozbywa się wartościowych składników nie dostając niczego w zamian.
Agrest i truskawka – owoce pełne zalet
Owoce agrestu znane są z tego, że zwiększają tempo, w jakim wydalany jest mocz. Ich zalety nie kończą się jednak w tym miejscu, mamy bowiem w ich przypadku do czynienia także z cennym źródłem witaminy PP, A oraz B1. Jedzenie agrestu to także doskonały sposób na wzmocnienie odporności organizmu, ma przy tym również korzystny wpływ na wygląd włosów, paznokci oraz skóry. Agrest doskonale nadaje się do jedzenia na surowo, ma jednak doskonały smak także wówczas, gdy sięgamy po niego w postaci dżemu albo konfitury.
Także truskawka jest znana ze swoich właściwości moczopędnych, nic więc dziwnego, że sezon na ten owoc jest wykorzystywany przez wiele osób do tego, aby zainaugurować dietę oczyszczającą organizm. To nie tylko wartościowe źródło witamin, ale także mikro- i makroelementów, wśród których na pierwszy plan wysuwają się fosfor oraz żelazo. Obecna w truskawkach bromelina wpływa korzystnie na proces trawienia białek oraz pektyn, jedząc truskawki można mieć też pewność, że organizm szybciej pozbędzie się gromadzących się w nim toksyn.
Seler i pomidor – moczopędne warzywa
Seler jest znany zarówno jako cenne źródło witaminy C, jak i warzywo posiadające w swoim składzie witaminy z grupy B. jest też wart polecenia ze względu na wysoką zawartość wapnia, cynku oraz potasu. To znakomity środek walczący z wolnymi rodnikami, jest więc nieoceniony także wtedy, gdy zależy nam na spowolnieniu widocznych efektów starzenia się naszego organizmu. To także warzywo znane z tego, że obniża ciśnienia, możemy przy tym spotkać się również z opinią, że jest doskonałym afrodyzjakiem. Jeśli chcemy, aby efekty jego spożywania były maksymalnie spektakularne, najlepszą opcją wydaje się jedzenie selera w świeżej postaci. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie temu, aby go ukisić.
Specyficzny smak selera nie odpowiada każdemu, warto więc pamiętać, że warzywem o zbliżonym działaniu, którym również warto się zainteresować, jest pomidor. Ten zasługuje na uwagę przede wszystkim dlatego, że imponuje zawartością potasu w swoim składzie. Jedzenie pomidorów to także sposób na utrzymanie ciśnienia krwi na właściwym poziomie. Ciekawy jest też wpływ, jaki wywiera na organizm zawarty w nim przeciwutleniacz likopen, o którym wiadomo, że może być sposobem na profilaktykę antynowotworową.
Zioła, które warto znać – rumianek i pokrzywa
Jeśli zdecydujemy się na picie naparu z pokrzywy, możemy mieć pewność, że szybko uda się nam usunąć z organizmu szkodliwe substancje. To także znakomite zioło wzmacniające włosy i paznokcie. Z kolei rumianek, ze względu na swoje właściwości rozkurczowe, pomaga na problemy z trawieniem. Charakteryzuje się też działaniem uspokajającym.